2018-04-30

大妹海外婚禮。海景玻璃教堂。Banyan Tree Ungasan, Bali / 悅榕莊 (峇里島 / 巴里島)

*..*..*..*..*..*..*..*..*

大妹海外婚禮。海景玻璃教堂。Banyan Tree Ungasan, Bali / 悅榕莊 (峇里島 / 巴里島)

*..*..*..*..*..*..*..*..*


行禮時間是下午5點,4點多大伙人先到教堂,實景比照片美得多!
教堂在酒店裡面,位於懸崖最低層,最靠近海邊的位置。
 photo DSC_2293P01_zpsisvago4s.jpg
 
 
  教堂最多可以容納40人,據妹子說Package本身只包20位來賓,
每加一位來賓要多付千多元(好貴啊),最後額外加了20位來賓($$$),剛好40人。
   photo DSC_2289P01_zpsnplqsdma.jpg
 
 
 懸崖旁邊的教堂,印度洋景色盡入眼簾,
當天也算是天公造美,有藍天,
不過行禮時已差不多5點,所以藍天就不太明顯了。
  photo DSC_2312P02_zpsg0aa8uoi.jpg
 
 
  所有來賓都十分雀躍,在教堂外內瘋狂拍照,
特別是我們這邊女家的親戚,大家結婚都是很普通地擺酒結婚,
這樣海外結婚好像沒有人試過。
當天穿了最低調款式的Lolita,但由於是高腰裙,
結果被誤會懷孕,當天照片實在慘不忍睹。
   photo DSC_2306P03_zps2tvq0xf5.jpg
 
 
  小金魚這天穿「Chickeeduck」,老實說一直都不知道原來它是Made In Italy…
華麗花花頭飾是我的東西啦,還有她胸口的星星珠串也是我的髮飾,
自己的東西這麼早可以與她共用感覺好有趣,
我這堆Lolita小物比起街邊或百貨公司賣的美麗可愛得多了。
為免她在神聖莊嚴的行禮儀式中跑來跑去或各種頑皮,所以餵餅讓她乖乖安坐。
 photo DSC_2307P02_zpsbpqhcpv0.jpg
 
 
  話說教堂外面不時有大型鳥類飛過,在莊嚴安靜的儀式當中,
小金魚突然「飛機呀!」還要說了幾次,在場人士忍不住笑了… photo DSC_2320P03_zpssrrl4qih.jpg
 
 
  行禮結束後就是拍照時間,還有在門口一字排開向新人撒玫瑰花瓣,
這樣的行禮真的稱得上簡單隆重,人少少但營造了另一種熱鬧溫馨氣氛。
 
 
待續...
 
  
*..*..*..*..*..*..*..*..*
 
 
 下一篇 - 大妹海外婚禮。懸崖餐廳。法式婚宴Fine Dining - Ju-Ma-Na Restaurant & Bar@Banyan Tree Ungasan, Bali / 悅榕莊 (峇里島 / 巴里島)
 
 
   ♫˚♪• ♫˚♪• ♫˚♪• ♫˚♪•♫˚♪• ♫˚♪• ♫˚♪• ♫˚♪• ♫˚
 
 
   ~*本遊記簡易Index(可快速查閱本遊記其他文章)*~
 
 

10 則留言:

  1. 還記得之前同你討論過"結婚 " 呢個話題, 你大妹,守得雲開,恭喜,恭喜 !!! 不過我叔仔,佢前女友就吾等啦 :-p

    海外婚禮真係好靚又好正,可惜我親友太多,負擔吾起,但 pre wedding 都超難忘,果日就經已好似結左婚咁~

    回覆刪除
    回覆
    1. 佢地2010年拍拖,去到2018先結婚,男的已4張幾,我妹都35,男的本身條件又好(一早有樓/自己係公司有十幾人的規模/外表唔錯/加拿大藉),佢又搵過件係幾咁易,可想而知女方連帶我地有幾心急,總算了左1/4心事(餘下係希望佢地快D生+我二妹仲未搵到另一半!)

      我地親友都好多,我老豆老母各自已經有7兄弟姊妹,你可以想像我地有幾多籮表/堂兄弟姊妹(有d仲已經結左婚有仔女,即係姪仔女都一大籮)...仲未計我老豆同自己D堂兄弟姊妹又好Friend,所以當年我09年結婚出現18圍女家6圍男家呢d咁唔balance的場面...

      所以其他親戚都係派餅就算

      刪除
  2. 恭喜恭喜~~~小金魚好搶眼,係咪做花女?
    海外婚禮真係唔容易,除了$之外....乜都係$$$和$$$
    仲會擔心天氣如何,萬一天氣唔好,我受不了這種預計不到的情況,會有壓力

    回覆刪除
    回覆
    1. 無伴娘無花女呀
      天氣呢樣野就其實香港都有同樣問題,不過海外婚禮就多埋坐飛機呢個變數

      刪除
  3. 小金魚搶哂鏡啦!

    婚禮應該超難忘,不過準備功夫一定唔少嘢! 預祝快啲多幾個表弟妹同小金魚玩。

    回覆刪除
    回覆
    1. 呀女當然人人讚LOL
      準備功夫應該點都輕鬆過香港搞XD

      刪除
  4. 小金魚越來越識擺 post,識得拉高條裙影相呢 !

    回覆刪除
    回覆
    1. 佢只係剛好手痕亂咁拉條裙XD

      刪除